4.03.2023 г., 7:37 ч.

С молив на ухото 

  Поезия
182 1 2

С МОЛИВ НА УХОТО

 

Не зная кой – Хосе, или Ортега? –
или пък тяхното братле – Гасет,
ми рече тая заран: – Ей, колега,
ти, май, се взе серьозно за Поет!

 

Не даваше преди такива знаци?
И някак си бе много по-свенлив.
Я, бързо свикай орда папараци,
да те нащракат, докато си жив!

 

И само подир миг Гасет изчезна.
Познайте кой явѝ ми се? – Хосе!
В очите му потънах като в бездна.
Под мен Земята взе да се тресе.

 

Накрая се домъкна и Ортега!
Надвеси се над моя вехт тефтер.
Не зная – от нега́, или от не́га? –
направо щях да пукна в мрака чер.

 

Признавам си като сред първолаци,
че имам грях един до днес на стих –
моливчето на братята тризнаци
Хосе, Ортега и Гасет си свих.

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??