Петима човека създаваме книга
по способ известен добре – Самиздат.
Любезно в читалище ни я набират,
намират дори, де да я издадат.
Парички събрали, платили на всеки,
с тиража в ръце като най-ценен дар,
представяне правим и там, без превземки,
на всички даряваме книжка, за цяр.
Творците големи, издател избират
и той финансира тиража им сам,
промоции славни организира,
дано продадат десет бройчици там.
А после в книжарници нови, модерни,
със книгите пълни поредния рафт
и чака с години читатели верни,
които за книжка пред него ще спрат.
О, аз уважавам добрите поети,
които работят с издателства днес,
но и за по-слабите слънцето свети –
творят и издават, достойно и с чест.
Да, ние не правим велико изкуство,
че скромни способности имаме, знам.
Но лесно и бързо, естествено, с чувство,
чрез нас всеки идва при книгата сам.
© Димитър Дунеловски Всички права запазени