5.05.2007 г., 15:37 ч.

СЕВЕРНЯЧКА 

  Поезия
698 0 3
                             СЕВЕРНЯЧКА

           Хей, Българийо, чудна и красива
          с българка прекрасна, работлива...
          С  чадата   твои   надарена,
          нямаш равна в цялата вселена !

          Славиш се с природата  красива,
          с песен народна, вечно звънлива.
          Възпяваш македонка интересна
          и  добружанка бяла и чудесна .
припев;
           Ах, запей сърце, за севернячката добра -
           неуморна, хей, от Дунавската равнина!
           В чернозема сее, със златни си ръце,
           хем е севернячка, ала с топло е сърце!

          Песен литва, топли ни душата,
          пеят чанове  в  планината...
          А  родопчанка песните отбира -
          и глас роден, в космос се намира .

          А край  Дунав, равно вред е полето
          ширнало се на длъж, сгрява сърцето!
          Хоро  дунавско, люшва и те грабва,
         вихри се с обич, всички ни радва.
припев;
          Ах, запей сърце, за севернячката добра -
          неуморна, хей, от Дунавската равнина!
          В чернозема сее, със златни си  ръце,
          хем е севернячка, ала с топло е сърце!

         Душа северняшка, с обич  чиста,
         с жар българска и напориста.
         В  Търновграда  с воля калена,
         векове наред от Бога  дарена.

        Хей, Българийо, чудна  и красива,
        с българка прекрасна, работлива...
        С  чедата   твои  надарена
        нямаш равна в цялата вселена!
припев;
       Ах, запей сърце, за севернячката добра -
       неуморна, хей, от Дунавската равнина!
       В чернозема сее, със златни си ръце,
       хем е севернячка, ала с топло е сърце!

© Елена Калчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??