31.12.2023 г., 8:12 ч.

Шах и мат! 

  Поезия
138 2 3

ШАХ И МАТ!

 

… защото сме си проходните пешки във този ненормално дълъг свят,

изглеждаме безсмислени и смешни, щом царят е пред очевиден мат,

погинаха ми двата офицера в безброен низ Пунически войни –

и аз живях в измамната химера, че ще дочакам по-щастливи дни,

конете ми се сринаха във боя – проводих ги под четните цветя,

 

Царицата – и тя! – уж, беше моя, завинаги в небето отлетя! –

и – тъй като дъската ми си хлопа, мен пред смъртта не ме е вече страх! –

останаха ми само двата топа – и цялата надежда ми е в тях.

Момчета, опазете си Царете! – аз, пешката, съм си голям инат!

И винаги печеля, запомнете! – когато кажа: – Шах! – и следва мат.

 

30 декемврий 2023 г.

гр. Варна, 20, 00 ч.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??