2.05.2018 г., 13:10 ч.

Щастие има, когато са двама 

  Поезия » Любовна
540 4 6

Пълна с цветя е градинката в двора -

вечен предвестник са на любовта;

те с аромата изпълват простора,

щом ги докосне с дъха пролетта!

                 *  *  *

Някога чаках с усмивката ведра,

тази, която бе моя жена...

беше съдбата към другите щедра -

слънце ги грее, мен - бледа луна.

                  *  *  *

Дълги години откакто го няма...

ти преживяваш без близък партньор,

щастие има, когато са двама

с огън в огнище и къщичка с двор.

 

Тъжна е птицата в златната клетка,

без свобода, без другар, светлина...

дните прекарваш в ръцете със плетка -

с вечната грижа за хляб, топлина.

 

Вечер прибираш се в стаята своя,

без утешител, сама... До кога?

Лягаш в леглото, очакваш покоя...

гледаш в тавана с прикрита тъга.

 

Спомена жив е, поражда тревога...

Пролет дошла е, но тъжна си ти...

Може би пращаш молитви към Бога.

Господи мили, другар ми прати!

                   *  *  *

Ако приятелство днес ти предложа

в някоя среща, случайна на път

и любовта си пред тебе положа,

без да се плаща от хорския съд.

 

Би ли приела на тези години

с мен да споделиш съдба и живот

и да превърнем в цъфтящи градини,

кътче земя под небесния свод?.

 

Вечно животът тече... и не спира...

Мъж и жената единна са плът,

тях любовта ги в семейство събира -

двамата редом по пътя вървят...

 

10 април 2012

 

("Повеите на любовта" - първа книга)..

Иван Митов

© Иванъ Митовъ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • От сърце ти благодаря за коментара, Димитрина! Желая ти Здраве, Щастие и Любов!
  • В заглавието на произведението има много мъдрост, любов! Поздравявам те!
  • Благодаря ти за добрите думи, Приятелю!. Стихотворението е част от поемата "Любовта на юношата".
    Всичко най-хубаво!
  • Прекрасно стихотворение! Прелива от емоции, от топлота и красота. Докосна душата ми, Приятелю!
  • Благодаря ти за коментара И. К. Всичко добро ти желая.
  • Откровени и прекрасни думи. Благодаря!
Предложения
: ??:??