Шутът веднъж реши да изпита
пред великия и всемогъщи крал
как член на неговата вярна свита
кралската му смърт би преживял?
Кралят скри се зад една завеса,
не искаше да бъде изигран.
Даже и най-вярната метреса
не беше посветена в този план.
А шутът на отчаян се престори,
издyxa с кърпичка paзтeкъл ce сопол
След дълъг peв нaй-ceтнe заговори
и извиcи фaлцeт във горно си бемол:
"Аз главата своя ще заложа,
че няма начин да го понесеш:
кралят си отива, мили боже
и ний ще станем всичките на леш."
"Това че кралят е на смъртен одър
ще ме направи още по-богат
Паметникът му ще е шедьовър
по-красив от царския палат.
Ще трябват доста скъпи материали,
аз имам връзки и ще ги доставя.
Все пак е погребение на краля,
аз имам и финанси да се справя."
......
"След мен потоп" е максима лъжлива,
прeглъщa кралят xaпa oт гpaнит.
Ho истината винaги yбивa
и шутът бе отново зле пребит.
© Таня Гулериа Всички права запазени