8.12.2009 г., 12:41 ч.

Сираче 

  Поезия » Друга
1121 1 4

Сираче

 

Тиха нощ, тиха и свята.

Красота, като в песен неизпята.

 

Всяко прозорче светеше

и отвсякъде весел глас ехтеше.

 

Празничните светлинки потрепваха

и със снежинките се смесваха.

 

Навън снегът тихо шептеше

и слабият вятър около къщата кръжеше.

 

А вътре в нея бе топло и приятно,

от празнични гозби ароматно.

 

Навръх Коледа беше

и семейството усмихнато

на трапезата стоеше.

 

***

 

... а отвън сираче се бе спряло,

в дрипи облечено цяло...

 

Поглед неволен към него ме насочи

и към сърцето ми някой сякаш лък посочи...

 

 Тогава от очите му една сълзица се отрони

и от мен радост всякаква прогони...

 

И пак продължи напред,

където от уличните лампи светлината

очертаваше неясните пътища на съдбата,

и не след дълго загубих го от поглед във тъмата...

 

Тогава тази сълзица

 нарекох я аз на несправедливостта искрица...

© Борислав Симеонов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Браво градски, много са хубави всичките ти стихове. Поздрави.
  • Браво! Много ми хареса
  • Поредното прекрасно стихотворение, макар и изпълнено с толкова тъга... моите поздравления!
  • факт - България! Тъжен стих наистина, но пък е нещо като ежедневие за жалост в нашата страна. Стихът е наистина много добър за разлика от повода...
Предложения
: ??:??