6.11.2022 г., 7:22 ч.

Случайно на гара Варна 

  Поезия » Любовна
348 1 4

Този град ни събра и ни пъхна в бюфета на гарата.

Ти – изпуснала влака, а аз – без пари и подслон.

Но да тръгваме, мила!... Защото съм сърбал попарата

на ченгето, което се шляе по втори перон.

 

Да преминем шпалира на врабците, във парка замръзнали.

Да си скриеш в обувката отеснялата брачна халка.

От несръчните твои целувки, когато ми свърши и въздуха,

да помилвам тогава лицето ти с хладна ръка.

 

В някой евтин хотел да се любим, по-бедни от дяволи –

в сиромашкия сняг на изтъркан от ласки чаршаф,

А по изгрев да тръгнем – непознати, далечни и ялови.

Ти – невинна овчица, а аз – отмалял вълкодав.

 

Да загърбя дъжда и да вдигна яката на шлифера.

И помахал на първото за пари озверяло такси,

да се питам до вкъщи къде съм, защо съм и жив ли съм

подир твоите ласки и парфюма от твоите коси.

 

А когато ти звънна, да чуя: – Сгрешили сте номера!

Да потропва ченгето в студа „Болеро" от Равел…

И във зимните нощи да натискам в леглото си спомена –

една гара случайна и случайници в евтин хотел.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Моите адмирации! Обичам да Ви чета!
  • Това стихотворение го написах преди 30 години – в далечната 1992-а, и го подарих на Асен Масларски, който по една случайност беше във Варна. Още същата вечер Асен ми се обади по телефона и ми изпя песента. Никога не съм получавал толкова красив подарък! ❤ Велик бард, велик композитор и поет! Песента можете да чуете тук: https://www.youtube.com/watch?v=Sl5g2f5e6Jg
  • Адмирации!
  • в сиромашкия сняг на изтъркан от ласки чаршаф,

    Няма такава поезия !
Предложения
: ??:??