21.11.2021 г., 10:54 ч.

Смъртта во Анави 

  Поезия » Любовна, Друга
254 0 2

Притихнал, вечен зов на катедралата,
Тамо де не бе изоставена и една следа,
От вечна любовта во клетката създадена!
И реквием тамо наста!


А бях аз един гостенин послушен,
У стената със сълзи призрачни сгушен!
И гледах ковчег во Анави,
Да съзира тъмен ден, що аз видях гарги да сътворява и прави!
Де грачат, та грачат,
Дори и над небосвод крачат -
Не оставят неи гласът намира,
Всякоя гарга у неи мъртвото сърце се завира...


И до мене се появи един призрак на таз катедрала -
Стар кат таз вечна жарава,
Що стои под неи и моя везната!
И промълви думи прозрачни у моите уши -
Да събуди и другите души!


"Слушай ти, милостив пътнико,
О, ти клетнико!
Знаеш що трябва да направиш у тоз час -
Да послушаш моя глас...
И у храма нощем да отидеш!
Да откраднеш тялото и у свое сърце да го нанижеш! -
Тя ще те очаква,
Тя теб чака
И това иска!


И нощем у тихий храм отидох ази,
Да я заровя у моята градина,
Де ще има вехти наши вази -
Ах, тя с една у ръка погина!


Откраднах тялото и никой не гледаше!
Само призрака ме зовеше!
И зарових я бавно у моя градина от рози -
Любимите й цветя бяха тука гости!
И прошепна тя, като за край свиден за нашата история:
"Благодаря ти, че послуша туй, що говоря!"
И с усмивка млъкнах во веки веков ...

 

 

 

 

Во Анави

© Боян Ламбев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Ако решиш да изсвириш музикална композиция само на една струна на цигулката, трябва или да си Паганини, или да се откажеш. Но, ако приемем, че и той се е провалял в началото, то аз ще следя с интерес тези опити по пътя към съвършенството.
  • Дано бъде простено невежество ми, но това някакъв църковен език ли е или македонскиЙ.
Предложения
: ??:??