Навред нощта забули всичко
със своя тъмночер воал,
а над нас безброй звездички
танцуваха небесен бал.
Шум зачу се изведнъж,
вятър извиси снага.
Заваля проливен дъжд
гръм продъни в миг нощта.
В селото народът спеше
в сладък непробуден сън.
А в нощта дъждът валеше,
потоци гонеха се вън.
Реката придойде в дерето
по своя криволичещ път.
Повлече всичко, що където
водите мътни отведат.
Спокойно утрото навлезе
слънцето с лъчи огряло.
Навсякъде народ излезе,
като че ли не е валяло.
© Дончо Минчев Всички права запазени