Старата църква край пътя
На А.
Стара църква с дървен кръст
Поникнала самичка сякаш в лепкавата пръст
Стои край пътя дълъг, неспокоен
Със вратник лекичко притворен.
Отдавна в ней не влизали са богомолци
Изплашени навярно от счупените ѝ прозорци...
Изчезнали са свещници и утвар свята
Претопени за пари от “нашите събратя”
И само мъничка икона
Седи където нявга трябва да е бил амвона
Обляна от един-единствен слънчев лъч
Преминал тайно сред дивата автомобилна глъч.
Застанал тихо в тая божия обител,
Оставил вънка гордост и духа на победител
Смирен помолих за каквото ми сърце мечтае
Във тая църквичка самият Бог да ни венчае.
© Владимир Велев Всички права запазени