1.02.2021 г., 13:12 ч.  

Старееш, поете! 

  Поезия » Философска
251 7 21

Градът е вторачил очи огледални
в разголено тяло на лъскав афиш.
А вятърът дръзко и някак нахално
полите превръща в: Ела и ни виж!

 

Къде ли са, граде, онези девойки,
които, прикрили от свян коленé,
по местния юноша, който ги бройка,
запращащи свойто божурено: Не!

 

Къде са целувките тръпно свенливи,
откраднати хапчици сладки лъжи?
Луната, зад облак очите си скрива,
Земята е птица – кръжи, ли кръжи,

 

а после на рамото влюбено каца,
светулка в сърцето – гори и гори...
Светът се превърна в огромна пиаца
и даже безплатното струва пари.

 

Ще каже ухилено, днешното време,
гримаса напуква дебелия грим:
Старееш, поете! На мен не ми дреме!
И в крачка с живота забързан вървим!

 

Тъгата заравям, в дебелите книги –
те тихичко, тихичко пак шумолят.
Любов са. Онази, що все не достига
и вятър, и порив за дух са – крилат.

 

 

 


 

 

© Надежда Ангелова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??