“The world is a vampire”
Smashing Pumpkins
“Bullet with butterfly wings”
Открехната врата съзирам, а зад нея – мрак;
не се решавам да пристъпя.
Стоя аз там, скован от суеверен страх,
застинал в ледена прегръдка.
Аз виждам тебеширени лица,
танцуващи из мрака
и чувам крясъци, смразяващи плътта –
но въпреки страха
стоя и чакам.
Изопнати са мойте сетива,
усещам и най-лекото движение.
Като магнит ми действа черната врата,
привлечен съм от нейното лъчение.
Размърдвам се и правя крачка аз напред -
но въпреки това не мога да се вслушам в този зов -
не контролирам вече своите решения.
Аз влизам в стая,
цялата изпълнена със мрак и студ.
Разбирам грешката си, но не мога нищо да направя.
Не знам къде съм, кой със мен е тук,
но осъзнавам с ужас -
вече изход няма.
Усещам, че към мен се носи нещо.
Съзирам мрачен силует.
Изпито и мъртвешки бледо,
в усмивка грее странното лице.
Незнайна сила дърпа погледа ми в него.
Поглеждам във дълбоките очи.
И в миг изчезват всичките съмнения,
пред мен то сякаш се преобрази.
Сега вече лицето е щастливо.
В усмивката му има топлина.
Създанието приближава се към мен
и ми предлага лек против смъртта.
Нов поглед, след което просто кимвам.
Повдигам своята глава.
Очи притварям и зачаквам –
създанието ми се впива във врата.
© Иван Проданов Всички права запазени
Просто е перфектно, но и малко страшно...