26.07.2011 г., 19:08 ч.

Странно звездно поведение 

  Поезия » Хумористична
405 0 1

Странно звездно поведение

 

В едно съзвездие известно

се случи нещо интересно,

(донякъде дори комично),

което, гледано странично

от астрономите ни тука,

напомни приказка с поука.

 

Седем звезди (от най-ярката част)

взеха в ръцете си цялата власт

и в „светене слабо” осъдени,

остатъкът бяха изпъдени.

А групата, светеща скромно,

съставяше ято огромно

(от старата мярка „дузина”

сложете поне десетина)

и точно по тази причина,

без дума да каже, замина,

но мигом Вселената слиса,

щом в същия ред подреди се

в съседство на ярките седем.

Единият викна им: „Гледам,

че същата форма строите,

но ние сме „взводът елитен”  ̶

струейки от нас, светлината

се вижда добре от Земята,

а вашата, дето мъждука  ̶

единствено с лещи, наслука!”

Невзрачен мъник отговори:

„По-късно отново ще спорим  ̶

че гордост ще клекне тогава,

а още ще търсите слава!”

Звездичката както предрече,

така сетне всичко се стече,

понеже екип астрономи

видял тези звездни погроми,

реши, че не ще да е пречка

да кръсти „Голямата мечка”

онази мъждукаща група,

която в съседство се струпа,

че точно на мечка прилича,

пък тез’ занапред да нарича

с леко смешното име „Черпак”

(доста мязали, нямало как),

а, разбира се, никой „юнак”

не показва особен мерак

да заменя „МЕЧОК” за „черпак”!

 

© Марин Цанков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??