3.12.2015 г., 10:10 ч.

Стрелите на Хърне 

  Поезия » Оди и поеми
533 0 6

В Саксония има легенда такава:

с лъка си бог Хърне изпраща стрели–

с тях хищници, демони зли поразява,

разбойници, бродещи в тъмни гори...

 

Щом рев сатанински далечен долита,

последван от крясък на черен глухар,

дочува се рог и отекват копита

на конница, гонеща дивия звяр.

 

Из гъстите дебри, из хладно усое,

где бързеи тичат и падат скали,

безсмъртните сенки на древни герои

излизат със огнени в мрака очи.

 

Предвожда ги Хърне Ловеца. Той пее

и праща по вятъра златни стрели.

Дъхът му елховите клонки люлее,

посипват се тънки смолисти игли.

 

И мирис на бор и на мъхове стари

изпълва гората, а– дим от тамян–

мъглата се стеле и дъхави пари

сред папрати, храсти, издигат се там.

 

Безстрашните рицари вкупом препускат.

Копитата тежки премазват пръстта.

Лавина желязна, блестяща, се спуска.

Вихрушки завихрят подире прахта.

 

Стрелите на Хърне достигат целта си–

на грозния хищник пронизват плътта!

Тъй рицарят смел отстоява честта си,

убивайки злото със златна стрела!...

 

По залез горите на север притихват,

но, будни, очакват те нова зора.

Над старите замъци песните стихват.

И звън катедрален оглася света.

© МАРИАН КРЪСТЕВ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Трудно се пишат легенди!
    Пресъздал си я по прекрасен начин!
  • Изтръпващи строфи..., в горите тилилейски...!!!
    "Щом рев сатанински далечен долита,
    последван от крясък на черен глухар,
    дочува се рог и отекват копита
    на конница, гонеща дивия звяр."
  • Поздравления за чудесното поетично представяне на саксонската легенда!
  • Браво!
    Хубаво легенда в рима!
  • Чудесно! Обичам легендите
  • Интересна легенда, предадена възхитително с висока поетична техника.
    За мен бе истинско удоволствие да прочета, Мариане! Сърдечен поздрав!
Предложения
: ??:??