27.01.2018 г., 20:42 ч.

Сурва, Сурва 

  Поезия » За деца
1870 0 3

"Сурва, сурва, Василина -
година алена, свилена!"
- край вратата сурвакарче,
със сурвачката от дрянче,
цяла пъстра, украсена
с плод и зърно накачена.
А пред него баба, дядо,
гръб обръщат, че за благо,
днес дошъл е сгоден час,
да ги ступа малък Спас!
Че от старата година,
прах затрупал е гърбина
и праха се щом разсипе,
сняг навън ще да засипе!
Та под преспите дебели,
да възрастнат закрилени,
злак, кокиче, минзухарче,
теменужка и глухарче.
Тъй и малки сурвакари,
да пораснат коледари,
или лазарки лъчисти,
сбрали цветове и листи,
днес им лакомство даруват,
"Сурва, Сурва" - сурвакуват!

© Борислав Ангелов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??