28.02.2006 г., 11:58 ч.  

СВАTБА 

  Поезия
2020 1 7

 

 

                    СВАТБА

    на бившата ми жена - Габи

 

 

Седнал съм в нощта на масата,

като на сватба без сватбари,

Самотата си ще женя - старата,

за ледения Студ в душата ми.

 

Един - единствен гост си имам,

една снимка малко пожълтяла,

преди години свадба снимана,

подпрях я на шишето с ракия.

 

Свеща гореше - светлина рубинена!

Изумрудена блестеше мойта Самота.

Студа я галеше с шепата отрудена,

и смигаше ú в полумрака на нощта.

 

Загледах снимката, сватбари викаха -

“- Горчиво! Да пребъдете с години”!

Студът и Самотата вече се целуваха,

сълзи ми рукнаха, предатели - гадини!

 

Що да сторя, вдигнах чашката с ракия,

макар чe за “Наздравица” не бях готов.

До дъно чашата изпих - като помия,

нали съм КУМ, на мен се пада пръв!

 

По български, както на свадба се полага,

пуснах музика - рeвeшe с болка кларинета!

“На прощаване” за булка, а душá се стяга,

стените стенеха, дори Нощта заплака!

 

Шаферките - две красавици Звездици,

сритаха навъсените облаци в небето,

пулсираха вълшебно в такт на ръченица,

а аз блуждаех някъде в небитието.

 

Станах тихо и излезнах през вратата.

Мракът пазеше в антрето като бодигард.

Полуобърнат загледах вътре веселбата,

не бях свой вече, бях аз просто - ЧУЖД!

 

За последен път разгледах тази снимка,

на две излъгани от Живота същества!

Усмихнати се гледаха с надeжда в очите...

Обърнах се и тръгнах, останалото е СЪДБА!

 

 

 

-  -  -

Ivaylo Atanassov

09.02.2006 (4.25 h.)

Senftenberg – Germany

© Ивайло Атанасов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Прекрасно е,макар и тьжно
  • Тъжна сватба...Много е хубаво и същевременно много тъжно...6
  • страдам с теб!
  • Ще напиша коментар, макар да не желаеш.Това, което си написал е много силно, много хубаво, макар и тъжно.Малко писатели могат да отразят това, което чувстват и мислят във един толкова красив стих.Ще ти поставя шест.
  • Ще помълча в знак на уважение към този много силен стих, Ивайло!
  • Ивайло , не мога да не пиша . 1-во - Освен че съм доволен от това че в крайна смета доброто победи , доволен съм , че един красив стих получи заслуженото . 2- ро Радвам се , че макар всички нападки към теб , ти никога не беше груб ! Отново поздрави за душевността която носиш ! Дано винаги бъдеш "човек" С голямо уважение Адриан Иванов
  • АДМИН, БЛАГОДАРЯ! Страницата се прочисти! Моля приятели и неприятели не пишете коментари! Тука е ДУШАТА МИ! Това е един вид НЕКРОЛОГ на една отминала ЛЮБОВ! БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ!!!
Предложения
: ??:??