СВОБОДА ЗА РОБИТЕ ;
СЪВЪРШЕНСТВО ЗА СВОБОДНИТЕ
Как да моля за любов Луната,
защо да търся блестящата Венера -
безнадеждно жестока е съдбата
в бедна и в тясна гарсониера?...
Мога ли да бъда като боговете,
да се стремя към съвършенство,
а вред – мизерията на световете
и каста,изпаднала в блаженство?...
Не ми е вкусна тази “торта”,
не ми си нрави таз рецепта,
писана за военната кохорта,
която взима непосилна лепта…
Няма да се кланям на доктрината,
разпънала на кръста мъченика –
лъскава е на охолството витрината,
но това е лицемерна политика…
Кога ли щастието тъй далечно
ще стане истина в сегашно време -
да заживеем красиво и човечно;
плодовете на труда си да береме?…
© Лиляна Благоева Андреева Всички права запазени