31.03.2009 г., 17:56 ч.

Свободният човек 

  Поезия » Друга
857 0 5

СВОБОДНИЯТ ЧОВЕК

 

Свободно ще живее всеки,

който бързо се избави

от всички бремена нелеки

на закостенели нрави.

 

Човек свободен е тогава,

кога от нищо няма нужда

и без будилникова врява

се всяка сутрин той събужда.

 

Свободният човек обича,

свободният човек лети,

свободният човек не тича,

а непринудено върви.

 

Човек свободен не работи

за някой друг такъв,

човек свободен се не поти,

целейки да е пръв.

 

Свободният човек желае

спокойствие, любов,

свободният човек не знае

слова "война" и "лов".

 

Човек свободен не убива,

човек свободен не краде,

човек свободен се не скрива,

когато иска да яде.

 

Човек свободен не воюва

за нечия изгода,

човек свободен се любува

на чудната природа.

 

Човек свободен не завижда,

не мрази, не злобее,

у всекиго доброто вижда

и весело си пее.

 

Човек свободен се не моли,

човек свободен не нарежда,

не се вживява в други роли

и няма нужда от надежда.

 

Човек свободен не мечтае,

мечтите сбъднати са вече,

животът му мечта сега е,

на него сам се той обрече.

 

Човек свободен влиза,

където си поиска,

без пропуск или виза

и без да се натиска.

 

Човек свободен няма бог,

пред който се преструва

или от негов там отрок,

от който се страхува.

 

Човек свободен не дели

хората на класи,

човек свободен не цели

расови нагласи.

 

Свободният човек избира

насоката си сам,

човек свободен не варира

натам или насам.

 

Свободен ще е онзи, който

не мисли за пари

и дава винаги от свойто

на непознат дори.

 

Щастлив ще е човек, когато

погледне във водата

и зърне там лице познато,

видяло свободата -

свободата на сърцето,

свободата на ума

и на всичко друго, дето

е пречупвало духа.

© Марин Цанков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • В свят ,в който всички са никой,всеки е някой ,нали?
  • Свободен е само този от когото не зависи нищо!
    Аз не мисля ,че е хубаво да си никой!
    Ако от теб не зависи нищо ,Защо те има??
    Харесвам поезията ти ,но не и тази ти теза мисля ,че е погрешна!
    Поздрави пак!
  • Е това е друго нещо...приятно е, прочетох го на един дъх.Не ми харесва само едно, много е дълго, а ритмиката му и грам не мърда и би доскучало на някой, който не е съгласен с написаното от теб или не му е интересно какво си написал, не грабва.Ма от мен една шестица
  • Сериозно! Страхотен си,за първи път попаднах на стиховете ти и много приятно се изненадах от лекотата с която пишеш.Изключително ми допада чувството ти за хумор.Поздравявам те и ти желая успех!
  • Поантата, Марине, поантата...
    Поздравления, човеко!
Предложения
: ??:??