1.03.2011 г., 21:24 ч.

Сънят на Яна 

  Поезия » За деца
1283 0 7

СЪНЯТ  НА  ЯНА

 

 

С бял юрган е завила

Баба Зима градините.

Под снега е заспало

всичко младо и старо.

Спят в топли креватчета

и сестрички, и братчета,

всички каки и батковци,

всички мами и татковци.

Спи и малкото Янче

под  мекото си юрганче.

 

Но Баба Марта не спинка.

В южната си градинка

пише чудна пиеска

за градински принцеси:

 

Едно малко момиче,

ранобудно кокиче,

под юргана наднича,

нощничката съблича.

Става в тъмна-тъмница,

лице мие с водица,

глади нова премена,

точи сабя зелена,

слага бяло калпаче.

Това дръзко юначе

първо прави пъртина

за красива дружина.

Тръгват на борба тежка

със студения Снежко.

Следва го другарче –

жълтичко минзухарче.

Пази ги млад юнак,

храбрият кукуряк.

А мъничкият синчец

силно бие звънец.

Бързо будят се всички -

и цветя, и тревички.

Те разтъркват очички,

вън подават главички.

Бързат верните дружки,

горските теменужки,

до тях важно се е надул

ароматен зюмбюл.

После нежни сестрици –

момините сълзици.

Идват пищни кокетки –

разноцветни лалетки.

Стъпват тихо на пръсти

и божурите гъсти,

и бодливата роза,

и свенлива мимоза,

и веселата иглика

и мадам перуника,

а суетният нарцис

мъкне си огледало.

Сборът им е навън

покрай стария пън.

Силно бузи надуват,

свирят, скачат, танцуват,

от игрите загряват,

с дъх Снежко стопяват.

Килим дебел затъкават,

с пъстри бои оцветяват.

Канят кака си Юлка –

твърдоглавата дюлка,

също леля ù Сийка –

сладичката кайсийка

и съседка красива –

достолепната слива,

даже баба си Деша –

червената череша,

да сложат нови премени,

весели и засмени

на бала всички да дойдат

на царицата Пролет.

Птички песни им пеят,

слънце весело грее.

 

Утро светло настъпи,

Баба Марта пристъпи,

влезе тихо при Янчето

и му дръпна юрганчето.

Мартеничка му върза

и нататък забърза.

Отвори Яна очета,

тича с боси крачета

и се хвали на мама:

„Мамо, аз съм голяма!

Тази нощ не сънувах,

а с цветята танцувах.

Виж, оттам ми остана

тази гривничка шарена. ”

 

 

© Даша Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Чета, макар и със закъснение! Поздрав!
  • мило и драго ми беше да прочета...
    чудно хубаво...със сърцето написано.
    Честит Празник, Даша!
    Бъди здрава и щастлива!
  • Слънчево е!По детски чисто...
  • Благодаря ви за вниманието.
    Янчето е моето пораснало вече момиче.
  • Много, много мило....Чак ми се прииска да съм на мястото на Янчето
  • И в светлината на детските стихчета си много добра.
    Радвам се да прочета такъв текст от поетеса, с изключително стойностни стихове.
    Жалко, че познавачите стават все по-малко в сайта, обаче!
Предложения
: ??:??