Таен остров
Бъди остров мой таен извън океана,
запокитен от бога на меридиани далеч:
с гори, вкаменели от мъдро мълчание,
с роса, неизпита от жаркия пек.
Поставих до острова Сфинкса жестока
да брани света му от човека Едип:
че той –мъдър и сляп, на съдба тъмноока
клеймо ще постави върху острова тих.
Тая земя ще милват водите божествени,
русалки в нега коси ще плетат.
Ще ги целуват с очи камъни вечни
и от страст озарени, на отломки ще се взривят.
Риби свенливи в златисти корали зазидани,
стражи загадъчни в тъмноморски води,
оброк ще направят с пясъци мълчаливи
да не кажат никому никога за острова мит.
Ти, принце, както и островът, сте само за мене –
моята тайна любов и страстно копнение.
Аз се враствам във Сфинкса – да браня решена
вълшебното блюдо от Едип и подобните нему.
© Златина Георгиева Всички права запазени