3.06.2015 г., 10:38 ч.

Tempi passati* 

  Поезия » Друга
306 0 4

 

 

       Tempi passati*

 

Къде отива Времето след Края?...

Къде преди Началото било е?...

Аз цял Живот прахосах да узная,

но някъде изгубих се в безброя...

 

Защо не можем Времето да видим,

макар че тежестта му ни огъва

и трудно ходим и едва се движим

когато то с годините ни спъва?...

 

Дали не можем Времето да върнем?...

А спомените, боже мой, какво са?...

...Не правим ли с тях опит да обърнем

посоката му- пак да го докоснем?...

 

И всички недовършени любови,

и всичките капризи на Съдбата

да изживеем страстно и отново

във спомените стари без остатък...

 

Да тръгнем и в посоки неизбрани

с отказани преди алтернативи

и стъпкали отколешни забрани

да хванем път към нови перспективи:

 

и Любовта, и виното, и розите,

и дните от Живота- преброените,

и нощите, и секса, и възторзите,

и утрините- да ни върне Времето...

 

... А в късна нощ щом Болката те свие

и те души безсънието Скъпа,

ела и обещавам да открием

изгубеното щастие по пътя!...

 

И в спомените пак ще ни докосне

магията на първата ни среща:

със всички незададени въпроси,

с предчувствието, че се случва нещо...

                     

                    *   *   *

... Над нас ръмеше залеза замислен,

а Слънцето изящно очертало

през роклята ти силует изчистен

се радваше на младото ти тяло,

 

но в миг погледнах с погледа на Бога

и те видях във Идващото време:

там друг за теб напалил беше огън...

... Но аз не бях...

                           ... Там нямаше ме мене!...

 

 

Коста Качев

                                           

*Tempi passati- минали времена, минало

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Красиво съчетание от философски размисли за същността на понятието "време" и силни човешки емоции:

    "И в спомените пак ще ни докосне
    магията на първата ни среща".

    Няколко пъти го прочетох, Коста.
    Въздейства и завладява...
    Поздрави!
  • Е, в това се познах!
    Благодаря ти за удоволствието от прочетеното!
    Ценя високо твоята поезия, защото е истинска, като живота и затова - силна като него!
    Поздравявам те!
  • Красиво, чувствено и същевременно някак философски, много трудно е за съчетаване и то в такъв стих, но ти си успял по безспорен начин, браво!
  • Харесах докторе,навярно няма да ни има нито в миналото,нито в настоящето,нито в бъдещето,ще останем за кратко само в спомените.
Предложения
: ??:??