16.09.2012 г., 20:28 ч.

Тишина 

  Поезия
525 1 4

ТИШИНА

 

 

Няма свое име храмът строг

на замислената изначалност,

в който Безглаголното е бог,

а Покоят тих – изповедалня.

 

Или има много имена,

вписани в скрижали и предания –

може би се казва – Тишина,

може би наречен е – Мълчание;

 

или в храма сините мъгли

вечното Безмълвие са скрили

и струи от тъмните ъгли

на Покоя истинската сила?

 

Кой би казал?

                         Но Покой незрим

слиза по-могъщ от звуци груби –

най-трагично мълчешком крещим,

най-неистово безмълвно любим.

 

Най-боли от укор мълчалив,

смазва ни безмълвно отчаяние,

в бездната на тишината – жив –

свети с жарки пламъци гнева ни.

 

Не клеймят най-гневните слова

по-жестоко от очи студени –

нямат доводите на гнева

силата на тихото презрение.

 

Прошката в безмълвния ни жест,

мълчаливата ни обич свята,

яростта на немия протест –

в тях е силата на тишината.

 

Пред олтара светъл в храма строг

на замислената изначалност

паля свещ на тишината-Бог

и мълча в нощта-изповедалня.

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "най-трагично мълчешком крещим,
    най-неистово безмълвно любим"
    Благодаря, Поете!
  • Тези оценки...да се смее ли, да плаче ли човек...
    Поздрави, Поете!
  • За замислената изначалност, за силата на тишината...
    "Прошката в безмълвния ни жест,
    мълчаливата ни обич свята,
    яростта на немия протест –
    в тях е силата на тишината."
    Благодаря за тази тишина!
  • "Най- боли от укор мълчалив,
    смазва ни безмълвно отчаяние,
    в бездната на тишината- жив-
    свети с жарки пламъци гнева ни."
    Събрал си много мъдрост през годините,Валентин.
    Поздравления за хубавите стихове които пишеш.Успех!
Предложения
: ??:??