Един баща двама сина имал:
две орлета, два сокола били -
толкоз дружни и сговорни били,
докато не са се задомили.
Тез невести - откъде се взели!
От деня, във който се видели,
се намразили и се презрели.
В две различни къщи заживели.
Помежду им - Дунава подвели,
бреговете - с тръни засадили:
да не могат двете да се виждат,
да се дразнят и да се обиждат.
Ни води, ни тръни са ги спрели -
прекосили тръните, водите
и са си извадили очите!
Да ги гледаш и да им се чудиш:
като сме страна с умерен климат,
тия кобри откъде се взимат!
___
* По народна песен от Дебърско.
© Ангел Чортов Всички права запазени