30.01.2008 г., 21:00 ч.

Твърдушка, Мекушка и Сладушка 

  Поезия » За деца
1647 0 7

ТВЪРДУШКА, МЕКУШКА 

          И СЛАДУШКА

 

Отиде баба в гората

да събере дръвца в торбата.

Но там я срещна вълк голям.

- Спри, бабо, тук ще те изям!

- Не бързай, Вълчо! Чуй ме ти.

Аз имам трички дъщери.

Щом гладен си, ще избереш

коя от тях да изядеш.

Нощеска, Вълчо, ти ела

с торба пред моята врата.

Аз пък дръвца ще събера

и в къщи ще се прибера.

Забърза баба към дома

при своите добри деца:

- Скоро вий се приберете

и вратата залостете!

Слънцето в дола се скри,

неусетно се стъмни

и на малката врата

чу се тропот във нощта.

- Бабо, бабо, отвори!

И Твърдушка дай ми ти!

Тихо баба отговаря:

- Твърдо, баби, съм подпряла.

- Слушай, бабо, чуй ме ти

и Мекушка ми прати!

Баба кротко се засмя:

- Меко баба й постла.

- Искам твоята Сладушка!

Пак вратата Вълчо люшка.

- Сладка гозбица е яла,

кротичко ми е заспала.

Глупавият стар Вълчан

пак остана изигран.

И със празната торба

той в гората се прибра.

 

© Лилия Велчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??