10.09.2013 г., 21:29 ч.

Урокът на Гошко 

  Поезия » За деца
470 0 3

На чина си като шугав
Гошко се върти във час.
Той си мисли, че без друго
ще премине в горен клас.

Нека другите да зубрят! -
смее се на Борко той.
Щом звънецът звънне, грубо
блъска, мисли се герой

коридорен и в игрите
пръв полита той навън.
Плитки дърпа на сестрите,
ритна топката и с звън

се посипаха стъклата! -
зейна дупка, вейна студ.
Таткото му от заплата
ще плати за този шут.

Идва, удря му плесница
там, пред всички, за урок,
а стотинките за пица 
пуска в Гошковия джоб.

В час по български, на класно,
пишат за любим поет,
а на Гошко не проблясва
ни едничък смислен ред.

Но доволни ли са всички? -
между вишневия чал
кой ли тук с зелени щипки
класните е закопчал?

Класната с перо, красиво,
Борку писала е шест,
а пък две и половина 
(не е нова тази вест)

върху класното на Гошко.
Я, какъв е бил герой!
И с очи поглежда лошо,
и налита пак на бой.

Ако малко има срама,
той ще стане по-добър.
Нека туй не бъде драма,
а урок... и бял кахър.

© Иван Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??