24.08.2014 г., 9:39 ч.  

Усещане за Вечност... 

  Поезия » Пейзажна
356 0 2

 

 

Усещане за изгубена Вечност...

 

Сега: загледан в синята далечност,

самотен на крайбрежната скала,

усещане за проиграна Вечност

(неясно като утринна мъгла),

 

ме грабва и не мога да остана

на този бряг в безветрие пленен,

когато ме привлича разлюляната

безкрайност на Стихията под мен...

 

... А знам, че хоризонтът е привиден

и цялата реалност е- отвъд,

и няма вариант за нас „предвиден”

неземни сили: Времето да спрат!...

 

И затова проблясва еретична,

налудна мисъл в моите очи,

да надделея Ориста космична

и овладея Времето: с мечти...

 

Защото ни сродяват с боговете

мечтите с нереалната си власт,

а носим с тях дори през вековете

и лудостта на земната си страст...

 

... Едно дърво в космичната си скука

избрал е вятърът за талисман...

Една любов наричах „вечна” тука,

обаче днес съм като вятър- сам...

 

А Изгревът разпръснал по водата

феерия от луди светлини,

ме мами все в безкрайното: „нататък”...

... И шумолят прибойните вълни...

 

Коста Качев,

24.08.2014.

Средиземно море

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • С философска дълбочина!
    "Да овладея Времето с мечти"
    и други мъдри изрази ще запомня.
  • Дочух и почувствах шума на прибойните вълни...
Предложения
: ??:??