23.06.2022 г., 13:47 ч.

Утринно събуждане 

  Поезия
178 0 0

(След нощна смяна в Ученическо общежитие)

 

Накит дискретен и без подателя -

поздрав божи, изричан от утринни птици.

Най-свежа зараза от таз благодат,

аз цяла предавам я на учениците.

 

Спуща на тялото си колесника,

вперен, поривът първи в най-земното чисто;

топъл зародиш да вложи при стика -

с нежно копване, всекиму, който поиска.

 

Аз храбро залагам на мис "Сполука".

Мъртви калища, калници и кадилаци

стъпкват нозете ми в перверзна навалица.

Какво ли нататък ще им се случи?

 

Плътно плъпнала плът - самоделни величия

от парвенюта, разпръскват угроза.

Аз, напук, щастливея от лоши поличби;

Времето в мен е добро без прогнози.

 

Изкуството свише ли ми е поръчано? -

свещенодействувам със занаята.

Аз нам реставрирам лицата до слънчево,

взел за модел Божеството  в децата.

 

И мен самия са ми достатъчни

две-три намерени думи за сетния стих,

за да свърне към нас от Необята

пролетно-прелетен в щурма си речитатив.

© Вълчо Шукерски Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??