15.05.2015 г., 9:48 ч.

Утринно видение... 

  Поезия » Друга
299 0 7

 

 

Утринно видение...

 

...Утрин...В пясъчното дъно

гледам:  рачета пълзят

и вълните още сънни

мрежи слънчеви плетат...

 

А морето на огромна

риба залюляла гръб

удивително напомня-

люспи слънчеви блестят...

 

...И нагазвам аз замаян

там във утринният хлад

и се виждам във Безкрая

все тъй неразумно млад.

 

И си мисля, че навярно

в Свят съвсем не отшумял

със Сирените коварни

съм в безгрижие живял...

 

И от песните отровни

с гибелната тяхна власт

днес мелодията помня

и я тананикам аз...

 

По вълните съм се скитал

и надувал боен рог,

мълнии в камшик съм сплитал-

млад в Живота влюбен Бог...

 

И във пълнолунни нощи

със Русалки съм играл-

помня страстите, а още

и безумният овал

 

на гърдите им разкошни

със соленият привкус-

с малки волности среднощни...

...Всичко помня наизуст...

 

Долу, в мамещите бездни

на потънал небосвод

нощем слизаха Съзвездия

в импулсивния си ход...

 

Властен бях да пренареждам

техният божествен ред,

даже да се разпореждам

с орбитите им напред...

 

И държах Ключа на Времето,

а загубих го, уви,

но разбрах, че може то-

с мисъл да се улови!..

 

...Сън ли е било?..Не зная!..

В сън ли до сега живях?..

...Но във утрин като тая

във Видението бях

 

докато вълна пристрасно

покрай мен се залюля

и със дъх на водорасли

върна ме в Реалността...

 

Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Красиво съхранени спомени, явили се тук като видение.
    От малките рачета в пясъчното дъно до Русалките - всичко е прекрасно.
    Поздрави, Коста!
  • ...Всичко помня наизуст...
  • Прекрасно - поздрави.
  • Чудесно е!
  • "Сън ли е било? Не зная!..
    В сън ли до сега живях?
    Но във утрин като тая
    Във видението бях,
    докато вълна пристрастно
    покрай мен се залюля
    и със дъх на водорасли
    върна ме в реалността...
    Така е. Великолепната поезия се възприема от видения!
    Бог още да те благослови да сътворяваш такава красота!
    Поздравление и хубав майски ден!
  • Прекрасно!
  • хубаво е... много..
Предложения
: ??:??