Там, в обезлюдялото селце,
сгушена е стара къща,
майка с туптящо, радостно сърце,
чака своя син да се завръща.
В стаята пламти камина,
хляб, опечен на софрата,
червено вино от преди година,
да зарадва с него и снахата.
Извади и буркан със сладко,
от старата смокиня в двора,
отекна звън за кратко,
душа сви се от тревога.
"Да, разбирам ви, деца,
нищо догодина пак..."
От очите отрони се сълза,
лицето й потъна в мрак.
Моля те, Господи, дари ме,
с още време да съм жива,
син и внуци да прегърна,
да умра и аз щастлива!"
© Ванс Всички права запазени