Във зимна утрин, но която
на пролет повече прилича:
небето- в цвят червено-златно,
звезда- от изгрева наднича...
Върху екрана на небето
подобно сенки във ефира
обезлистените дървета
във утрото се проектират.
И птица в Изгрева се къпе
благословена от Съдбата:
в небето да ѝ бъде Пътя,
с гнездо обаче на Земята...
...Приела земната обреченост
Душата ми със стон въздъхва,
че с предложение за Вечност
от Ветровете свежест лъхва...
И утринното настроение
на дързостни крила ме взема,
и замечтавам с настървение
във път безкраен да поема...
...А там във Изгрева разискрен
от самолет следа остава-
незнайно: и какво поискал,
и от какво безумен бяга!..
Дали на Любовта химерна
решил е мамещите тайни,
подобно сенките вечерни,
да гони цял живот безкрайно,
или повярвал е, че може
дори Любов да се забрави
и повече да не тревожи
тя с палавите си представи?..
Надмогнал Земното притегляне
дано той в устрема си помни,
че след внезапното потегляне
остават пистите бетонни
за път обратен, (но не кратък!..)
с Надеждите му ефимерни,
че може да догони някак
дори и сенките вечерни!...
И въздухът е тъй прозрачен,
че може да се види Времето...
Надничам в Бъдното, така че
с Мечти заменям си Проблемите!..
...Но бавно Изгрева бледнее,
Магията му също чезне...
Звездата?.. Няма я и нея...
Небето се превръща в бездна...
Денят с реалната си същност
неумолимо отрезвява
и от Мечтите пак ме връща
в Живота, който продължава...
26.02.2012. д-р Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени
Поздрав!