10.01.2013 г., 9:23 ч.

В зимната утрин... 

  Поезия » Пейзажна
336 0 1

В зимната утрин...

 

Във зимна утрин, но която

на пролет повече прилича:

небето- в цвят червено-златно,

звезда- от изгрева наднича...

 

Върху екрана на небето

подобно сенки във ефира

обезлистените дървета

във утрото се проектират.

 

И птица в Изгрева се къпе

благословена от Съдбата:

в небето да й бъде Пътя,

с гнездо обаче на Земята...

 

...Приела земната обреченост

Душата ми със стон въздъхва,

че с предложение за Вечност

от Ветровете свежест лъхва...

 

И утринното  настроение

на дързостни крила ме взема,

и замечтавам с настървение

във път безкраен да поема...

 

...А там във Изгрева разискрен

от самолет следа остава-

незнайно: и какво поискал,

и от какво, безумец, бяга!..

 

Дали на Любовта химерна

решил е мамещите тайни,

подобно сенките вечерни,

да гони цял живот безкрайно,

 

или повярвал е, че може

дори Любов да се забрави,

когато вече не тревожи

тя с палавите си представи?..

 

Надмогнал Земното притегляне

дано той в устрема си помни,

че след внезапното потегляне

остават пистите бетонни                       

 

за път обратен, (но не кратък!..)

с надеждите му ефимерни,

че може да догони някак

дори и сенките вечерни!...

 

И въздухът е тъй прозрачен,

че може да се види Времето...

Надничам в Бъдното, така че

с мечти заменям си проблемите!..

 

...Но бавно Изгревът бледнее,

магията му също чезне...

Звездата?.. Няма я и нея...

Небето се превръща в бездна...

 

Денят с реалната си същност

неумолимо отрезвява

и от мечтите пак ме връща

в Живота, който продължава...

 

д-р Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??