7.12.2012 г., 11:43 ч.

Васил Левски 

  Поезия » Оди и поеми
889 0 1

През 1837 година, в един слънчев, юлски ден,
истински българин е роден,
Васил Иванов Кунчев се казва 

и огромно влияние в историята ни оказва!

Карлово е градът му роден,
на 14 остава сирак,
по характер е борбен, но благороден,
но не и към българския враг!

Послушник при вуйчо си става,
после учи за свещеник,
всичко за родината си дава,
безкомпромисен е към турския нашественик!

Сред великите българи е Апостолът начело,
цял живот се бори за свобода,
отдава се на революционно дело,
най-великият български войвода!

Става знаменосец в четата на Хитов,
с радост вее българския байряк,
загърбил е живота битов,
страшилище е за българския враг!

Да се бори срещу робството -
за него е привилегия,
доказва си мъжеството,
постъпва в Втората българска легия!

Той е смел и безкомпромисен,
свободата е най-важната сред неговите приоритети,
от историята ни с право е възкресен,
обикаля страната, организирайки революционни комитети!

Бори се срещу жестокия завоевател,
с мъжество е от Бог благословен,
но ето че намира се предател
и Левски бива заловен!

Макар от българин да е предаден
и изправен пред пристрастен съд,
пътят към свободата от него е създаден,
истинско сърце се крие в неговата гръд.

Никой от съмишлениците си не предава,
не доживява най-очаквания ден,
живота си за свободата дава,
затова е най-великият българин за мен!

© Димитър Събев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??