Кръв от кръвта ми и плът от плътта ми.
Протягаш две пухкавки, малки ръце,
някак спонтанно напомняш ми майка ти,
когато бе същото сладко дете.
Чаровни оченца - бадемови ядки,
са пълни със всичката жар на света.
Гледаш с доверие, молещо, ласкаво:
"Хайде, гушни ме де, бабо добра"!
Пате - пристъпваш съвсем неуверено.
Но горният рафт с интересни неща
така те привлича! "Защо ли ме гледа
толкова строго баба, не знам?!"
Скоро ще тичаш след топка. С количка
ще бръмкаш из стаите; малък монтьор -
трябва да видиш най-скритата жичка...
Животът е писта, а ти си спринтьор!
Ожулени лакти, "печат" на челото -
расте се, момчето ми, с плач и със смях!
Тепърва пред теб е откритият космос.
Летец, капитан или просто моряк,
съдбата за теб е промислила вече!
А баба със гордост ще вижда в мъжа
изследователя в своето малко човече,
кръв от кръвта си и плът от плътта.
© Таня Донова Всички права запазени