Войник
Войник е дума проста
Която винаги стои си там на поста
Край тъмната гора или в казарма
Обречен е да бъде и аларма
Дори във миг и да изригне
Без окото му да мигне
Животът даже да си жертва
Дори и даже саможертва.
И него страх го е,нормално
Макар, че не казва го буквално
Трепери като тебе, мене
Но клетва дал е преди време,
Че родината ще пази
И враговете и ще мрази
Бездушни хора без морал
Изпръскани със много кал
И винаги ще бди над тези
Обсипани с много белези
Оставени от тези без морала
Които ни говорят ала-бала
Аз знам, не е войникът от кината
Със мускули, медали и граната
Но няма по голям войник
И даже няма по велик
От този който всеки час
Стои на поста си за нас
Във студ и пек, във дъжд и кал
С високо извисен морал
А който мисли, че е лесно братя
На поста негов, него ще изпратя.
Е, не е лесно май да си войник
Във миналото и велик
В Българския вариант
Сега окъсан и съдран
Изнервен, гладен уморен
Но винаги и всеки ден
Остава си на поста той
В България и без покой
Ще бди над нейните чеда
Ще пази ги от таз беда
Да дойде някой без покана,
Но той не иска нищо в замяна
А само иска със една заплата
В България да гледа си децата.
Да пие нейната вода
Извираща от нейните недра
Да храни се от хляба бял
В нейните поля узрял
Духът и древен да попива
Дори и без алтернатива
Такъв е нашият войник
И без да е герой, е пак велик
Защото въпреки и на инат
Е пак на поста нейде брат.
© Hristo Hristov Всички права запазени