4.03.2008 г., 15:07 ч.

Втори шанс 

  Поезия » Философска
699 0 5
Втори шанс

Просяк цял живот мечтал
за битие с любов и радост
и от мръсотия подивял,
на горчиво казвал сладост!

Веднъж го срещнал Господин,
смилил се, взел та го измил
и после в Своя магазин
със чисти дрехи го дарил!

Нахранил го на Свойта маса,
говорил с него и рзбрал,
че дължи от Свойта каса,
на лихваря откуп дал!

Просяка презрян, самотен,
най-тържествено осиновил
и чрез кръста Си Голготен
с наследство го осигурил!

И после с почит в магазина
на работниците го представил
и "Избери си!" - казал Господина -
"Всичкото за тебе съм поставил!".

Просякътс душа миниатюрна,
забравил за какво мечтал
и към бонбоните се юрнал -
пакет близалки си избрал!

Натъжил се тихо Господина,
но поканил го на служба -
да почиства магазина
и да учи се на дружба!

Охотно просякът приел,
свикнал да върти парцала,
но като рота за разстрел
все приемал персонала!

Все под леглото си мълчал
и гризкал своите близалки,
и за канавката тъжал,
и старите си занималки!

И си тръгнал - там, където
не се налагала промяна
и гол, и гладен на полето
презрял важащата Покана...

29. 02. 2008 г.
Прага

© Станимир Тахов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??