4.01.2024 г., 8:52 ч.

Вятър без юзда 

  Поезия
104 3 2

ВЯТЪР БЕЗ ЮЗДА

 

... скитах трезвен, сам и кисел в крайнините на града,

има ли – се питах, – смисъл? – времето да ви крада,

да ви пея тъжни песни, да ви пиша стих след стих,

аз – един прочетен вестник! – във следобеда ви тих,

да вися по цял ден в NET-а, и пред тъпия ми клип

да си казвате: – Поетът? Тъп, пък и досаден, тип,

 

дай брадата му да срешем! – да не мяза на дервиш,

трезвен, тъжен, пък и смешен като ескимос в Париж,

кътници след мен да трият синовете ми – на сол,

върху родната синия бях от просяк нищ по-гол,

бях със гладната си лира същи вятър без юзда! –

в крайнините на Всемира вейнал чорлава брада.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "... скитах трезвен, сам и кисел в крайнините на града,
    има ли – се питах, – смисъл? – времето да ви крада,
    да ви пея тъжни песни, да ви пиша стих след стих,"
    🙏 респект!
  • Ти се неизчерпаем!
    кътници след мен да трият синовете ми – на сол,
Предложения
: ??:??