1.12.2019 г., 7:54 ч.

Въпроси в Новият век... 

  Поезия » Философска
274 1 0

 

Въпроси в Новият век...

 

Можеш ли да бъдеш све́стен

в Новият („объркан“!) век:

хем да си богат, и честен,

а – останеш и Човек!...

 

Но със толкова съблазни

о́ще в Първият завой

той понякога те дразни,

друг път те привлича той!...

 

... След Последната голяма

в миналият век война

не една тук мина драма

във измамна тишина,

 

но си бе с реална болка

и за чужди интерес...

А не сме броили: „Колко“

преживели сме до днес...

 

Времето е завъртяло

в Хаоса и този век,

а в космичната спирала

няма път до края лек.

 

Значи трябва да преминем

из Безкрая: щем – не – щем,

но съмнявам се и в тия

О́рбити да разберем...

 

... Вечните в Света въпроси

на Модерния човек:

– От къде сме́?... И защо сме́?...

Кой отмерва всеки век?...

 

И на Разумът космичен

Еманация ли сме́!?...

В Коренът ни галактичен

тя  кодирана ли е́?!...

 

А в представата за Вечност

на Вселената за нас:

място има ли наречено

в тиха вечер, с дива страст!...

 

Може ли в една безумна

вечер да се изживей,

красотата пълнолунна

на духовен апогей!...

 

... но какво от тук нататък

в този нов, капризен Век

във Живот обидно кратък

(като милост!) за човек!...

 

А къде се разпиляват

уж безсмъртните души́?...

Как тъй нищо не остава

щом Животът ги спеши́?...

 

И защо сме се завтекли

днес да завладеем Марс,

а Земята сме обрекли

в нищета́ да е след нас!?...

 

Интелекта сме развили,

ала Разумът си – не

и хабим градивни сили

в невъзможни Светове́!...

 

Вярваме ли още вече,

че сме бо́жии чеда́?...

А Животът не е вечен

във нелепата съдба...

 

И дори  да си припомним

всеки бо́жи благослов

с обещани хоризонти

на отеческа любов,

 

днес не сме любимци, явно,

повече на Своят Бог

и отсича незабавно

уж дареният ни срок...

 

... Но из дебрите блуждая

виртуални в този век

ще си създадем на края

и „изкуствен интелект“!...

 

В опита си да заместим

пропиляното до днес,

но и да останем честни

трябва да платим с: финес...

 

Тъй лишили се съзнателно

от любов и от душа

а дори и избирателно

от чаровни куп неща,

 

убедено, с дръзновение

в своя взривен произход

да потърсим Откровение

за загадката: Живот!...

 

30.11.2019.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??