15.07.2011 г., 14:17 ч.

Вървят си дните 

  Поезия » Гражданска
437 1 4

42        ВЪРВЯТ СИ ДНИТЕ

 

Отиват   дните,  безвъзвратно,

отнесени като листа…

А ти оставаш многократно,

едва спасен, над Пропастта…

 

Светът за тебе съществува

с враждите си и с обичта…

Животът със Смърта флиртува

и тъй се ражда Вечността…

 

Ти търсиш Смисъл за Човека

и за великата Земя,

загледан в Млечната пътека

и във Космичната тъма…

 

Стоиш със своята Дилема…

Въртиш порочния си кръг!

Безсилието те обзема

 и ти на всичко казваш: ”Млък!”

 

Ти най-напред си бил уверен:

светът без теб е немислим!

Без твойта светлина е черен...

А  огънят му – все е дим!

 

О, ти си млад богоизбраник!

Дошъл си тук да сложиш ред!

Месия нов. И нов посланик!

И всичко с теб – ще е наред!

 

Наивен или самовлюбен!...

Ти си със горда суета…

Но разбереш, че си загубен,

че си Прашинка във света!...

 

И от това те хване мъка

за теб, за всичко на света!

Че мит е божата заръка...

 И всичко в теб е Суета!...

 

И твоите въздушни кули

са също плод на суета

и шляпат в селото с цървули,

и те захвърлят във калта!...

 

Докато ти се справиш с стреса,

ти тръгнеш рачешки – назад…

И се изхрачваш на Прогреса…

И видиш вече – не си млад!...

 

 

 

© Христо Славов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Нали няма да се обиждаме на възраст...Шегувам се! Мисля,че имам достатъчно години на гърба си,за да си позволявам някои неща-вече съм на 77.
  • !!!
  • Не казвай "млък", а говори,дори да ти е трудно,като тебе мислят хиляди души - пиши,пиши,пиши!!!
  • Ицо, не зная на колко години си, но с този великолепен стих си изплакал цялата болка на едно загубено поколение,част от което съм и аз... чак се разтреперах от ледения дъх на остаряването. Поздравления, приятелю, написал си го за седем, не за шест!
Предложения
: ??:??