28.02.2013 г., 13:50 ч.

Ябълково дърво през зимата 

  Поезия » Философска
619 0 3

 

Ябълково дърво през зимата

 

 

 

 В приказката нашенска -

 стара и прастара,

 трима братя и другари

 пазят ябълката бащина.

 И дори не е понятно

 тя защо им е - ламята,

 вместо първи да откъснат

 ябълката златна.

 Приказка това е.

 Там е злото и доброто.

 И доброто е предизвестено

 след поредица превратности.

 ..............................

 Приказката днес е друга.

 Златна ябълка напосредзИма.

 Нямаше ги тримата юнаци.

 Нямаше я и ламята.

 Постмодернистична,

 тягостна картина.

 Гледах тъжно, онемяла.

 Беше ми виновно, а не зная

 по каква причина.

 Ябълката грееше в нелепо

 майчинско великолепие.

 Бели гуглички дантелени

 беше зимата изплела

 и завила плодовете ù.

 Тъжна беше ябълката.

 Тъжна и посърнала.

 Вледенени са ръцете ù,

 за да ги прегърне.

 Плачеше сподавено.

 Чу ги - тихо се предават.

 Тупкаха -

 премръзнали до смърт врабчета.

  

Никой не ги беше видял.

Никой не ги беше откъснал.

 

 Дарове щедри и безнадеждно късни!

 Стоях вкаменена и зимна. Несмела.

 По-тъжна приказка още не бях чела!

 Не бях виждала по-тъжна картина!

 ...................................

 Дълго стана - като лабиринт в душата.

 И някак светотатствено шумно.

 Сърцето ми обаче

 отказа да се събере в думи.

 Знам, че истински важното

 е просто и кратко.

 Късо изречено.

 Простете ми многоречието!

 

© Роза Стоянова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря и на трима ви,за задълбочения и верен прочит.Необраните зимни ябълки-една горчива метафота на подменените ценности днес, на устоите ни...
    Ох, да не забравя:ЧЕСТИТА ви БАБА МАРТА!!!
  • Отново го чета и други неща прозирам!
  • **
Предложения
: ??:??