28.11.2018 г., 12:58 ч.

За да пътува с нея 

  Поезия
452 2 1

ЗА ДА ПЪТУВА С НЕЯ

 

Сврях се в корените на родословното дърво -
лабиринт безкраен от забравени кръстове.
Всеки носи своето земно, тайно същество,
на частици по разклоненията разпръснато.

 

Протягам ръце. Докосвам ги с пръстите.
От мълчанието звуци разнолики извличам.
С голи нокти греба налепите - най-мръсните.
На археолог, от миналото вдъхновен, приличам.

 

Отломките черни в преплетените корени
виждам. Насълзените въглени бавно чета.
Много чада са падали, ничком покосени,
от завоеватели, убийци на святата мечта,

 

Други, сгърчени, неми в греховно пепелище,
сами са ставали убийци на души и съдби.
Трети, любов понесли под сърдечните мишци,
с блясък се откриват - благословени светци.

 

Всичко има в картината от времето рисувана -
хаос и в него образи за себе си говорещи,
от Божествена ръка благини земни пирували,
или по пътя преминали през въглените горещи.

 

Връзвали възли на нишката дълга наследствена.
Към нея привързвали и чужди красиви цветя,
за да има всичко – от житейска посредственост,
до хора постигнали на таланта, дарен им, върха.

 

Плетеница от струни – многогласни мелодии,
нескончаемо наслагвали куплет до куплет
от много далечни, до днешни и бъдни истории,
рисували картината славна ред, подир ред.

 

Кръстя се, пред Бога паля за мъртвите свещица,
гребвам шепа родна пръст – от миналото следа,
съхранявам я на душата си топла в една сълзица,
за да пребъдва с нея, когато в отвъдното отлетя...

 

27 11 2018

© Надежда Борисова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Поздравления за силния стих,Надежда!
Предложения
: ??:??