23.09.2018 г., 16:05 ч.

За майка ми 

  Поезия » Гражданска
616 0 0

ЗА МАЙКА МИ

 

На времето,когато аз бях малък, 
за майчиния пеш все се държах!
Тя ми отделяше от своя залък
и аз така в живота си успях!

 

През лятото премяташе дисаги,
и сготвеното слагаше във тях,
вода живителна за къра слога,
и аз след нея и магарето вървях!

 

Тя не забравяше и своето вретено,
докато ходеше да може да преде!
А вечерта, тъчеше уморено
 докато на съня се предаде!

 

През зимата щом вечерята отмине,
над шиенето тя се наведе,
оправила е коледното свине
и за чорапи вълната преде!

 

И доста време те паскали свиват,
търговците да удовлетворят
и от платеното те все си скриват,
за черни дни по нещо да спестят!

 

Във всичко туй бе майка ми начело,
в прането с копъна и пред пещта.
Тя, къщата, и двора бе премела,
приканваше и Бога пред свещта!


  22.11.2011г., София

© Христо Славов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??