15.12.2006 г., 20:26 ч.

За младостта 

  Поезия
1556 0 9

 

 

Мо:

-Където младостта живее,

там песен радостна се лее

и даже днешната поквара

не може да й пипне чара.

 

Лъки:

-Нека да господства младостта-

извор свеж на радостта,

а капани щом залагат,

непременно се излагат

и с това човек разплут

стига до банкрут.

 

Мо:

-В кръговрата сме и ние-

опит всеки да добие

и да прави песента любовна,

но чрез сцената световна.

 

Лъки:

-Добродетелите дават младост

като изворче на радост,

че душевността ни чиста

грее ярка и лъчиста.

За да бъде хубавица,

трябва да е тя девица,

с чистотата на светица-

мила като гълъбица.

 

Мо:

-Младостта е също момък-

богат на нравственост потомък,

запазил с непорочното причастие,

като ценност, истинското щастие,

което се гради чрез чистотата,

съдържаща в себе си и добротата.

 

Лъки:

-Достигнал в този път любов,

човек за радост е готов.

 

 

Мо:

-Мъжът с пламък млад,

изпитва постоянен глад

и с него е радетел

на всяка красота и добродетел.

Лети в игрива пяна,

но не допуска радост разпиляна,

дори в случайната целувка,

представяща се за милувка.

Той гордо среща всяка вест

със своята висока чест,

която прави го невинен

с дом лъчист и свиден.

 

Лъки:

-Остава да е благороден,

защото пази дух народен.

 

Мо:

-Преборих се с коварно късогледство

относно родовото ни наследство,

постигайки онази цялост,

която носи радост.

 

Лъки:

-Така, наложена разлъка,

не носи непременно мъка,

защото, не допуснал грях,

душата ти цъфти в смях.

 

Мо:

-Запазвайки доброто здраве,

аз всички срещам с:”Наздраве!”

поднасяйки им ведри чувства

в красотата на различните изкуства,

в това число и тези звуци,

с които ни даряват наште внуци.

© Валери Рибаров Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Лъки, ела мила, ела да видиш нашият общ приятел - Романтика какви ги говори...Нещо е изпаднал в песимизъм и ще се наложи да му помогнем.
    Поздрав, Христо!
  • Много хубаво сте го написали!!!
    Жалкото е, че е неосъществимо в съвременния живот.
    Поздрави!!!
  • Здравей, Мери!
    Вече съм ти налял мартини. Да си жива и здрава!
  • Разведрихте обстановката, само така, младежката!Наздраве, този път - с бира!
  • Здравей, Креми!
    Да...
    Поздрав!
  • Здравей, Ласка!
    Ти си ведър човек и създаваш позитивно настроение, което е пример за мнозина.
    Поздрав!
  • Здравей, Кити!
    С коментарите си ти внасяш настроение, което носи смисъла на писането. Благодаря ти!
    Поздрав!
  • Младост - невинност, радост, очарование, добродетели
    Ведро настроение
    Поздравления за двама ви!
  • Наздраве на две млади души!!!
    На мъжът с пламък млад
    и Лъки не остава по-назад!
    Поздрави
Предложения
: ??:??