Целувка огнена откраднал,
усмихнато омаян влюбен млад,
сред люляци, от страст припаднал
примираше в любовен глад.
Не стига погледа до края
дори на горската поляна,
умът му спи сега в омая,
с любовни трепети застлана.
Огряваше доброто слънце
трепетния негов блян.
Едно любовно дребно зрънце
до лудост прави го пиян.
А казваше девойка млада
сред куп закачки посред смях -
наивника за мен да страда,
съдба такава му избрах!
И тъй, усмихната, в преструвка,
в един забравен, весел ден,
дари на клетника целувка,
а той похвали се на мен.
Видях аз поглед да сияе,
очи, премигващи в наслада,
а сам несретника не знае
че отредиха му да страда.
И какво ще се запитам тука -
каква е ролята за мен,
за мене ли е таз поука,
загърната в любовен плен.
И дали на мен се пада,
сред пошлост и душевна кал,
да кажа нему, че ще страда
сърцето свое щом е дал??
А ето литва пеперуда,
прекрасна, молеща за грях,
и всички зяпват до полуда
и тя е музата за тях...
........................................
... И пак ще свети нещо в мрака,
към него някой ще поглежда -
това е той, и пак ще чака
любов, в копнежи и надежда...
.............................................
Мъже, всесилни и могъщи,
които нищо не изплаши,
защо треперите от тъщи,
командват ви жените ваши?
© Методи Стоименов Всички права запазени