1.10.2009 г., 12:08 ч.

Защо дойдох 

  Поезия » Друга
630 0 12

(При бай Илия. Беше един от най-добрите ми приятели, 16 години пълен инвалид.

Често ходех при него, бях от малкото му връзки със света, искаше ми стихчета и веднъж му написах това)


Защо дойдох...
Есента днес е мокра и зла.
Вятърът ме нахапа жестоко.
Дърветата ме наплюха с листа.
И реших, че съм мръднал, защото

голо клонче ми стори знак,
мръсна дума в небето прочетох,
на пазара видях Пастернак,
а в градинката - Чехов.

Площадчето мърляво, дрипаво, циганско.
Мръсно бельо по балконите.
Не можах да ги видя Вапцаров и Смирненски -
зърнах им само балтоните.

Звън на китара отнякъде счу ми се,
в рекламите като в стихове се заплеснах.
И - чудна работа! - някакъв юноша
пееше моите песни!

Накрая дяволът ме задърпа
след една изрусена брантия.
Но си рекох: по-добре в църквата.
А най-добре - при Илия.

© Райчо Русев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??