Работех в пералня, под моята спалня -
Перях много чужди пари!
По цели вагони... Стотици милиони -
от кока, хазарт и жени!
Аз риех с лопата - с нищожна заплата.
Трудех се с пот всеки ден!
Огромни чували - перях с химикали!
Лицето ми хвана жълт тен!
Веднъж, аз поисках - за моята близка
да купя букетче цветя!
Реших да открадна - три-четири грама
стотинки за тази жена!
Отмъкнах банкнота - измачкана злота.
Изпаднах в душевен разкол!
Но скочих в трамвая и стигнах до края.
Отидох в най-близкия мол.
Там мернах букети със златни пайети,
но купих един минзухар.
Потеглих обратно със цветето златно!
С най-ранния пролетен дар!
Но вкъщи, на входа, видях край народа
една полицейска кола!
Аз бях го загазил - Законът бях згазил!
И днес - във затвора лежа!
Днес, давам съвети със мойте куплети:
- Внимавайте в този живот!
Щом днес ще крадете, по-умни бъдете,
недейте с лопати и с пот!
Грабете милиони - с товарни камиони!
Раздавайте често рушвет.
Сред точните хора - далеч от затвора -
ще имате вечно късмет!
Юри
Йовев
Октомври
2020 г.
© Yuri Yovev Всички права запазени