14.07.2009 г., 1:35 ч.

Завинаги в нея 

  Поезия » Друга
435 0 2

Тъмни облаци небето помрачават, ледени лъчи храбреца не спасяват,
и гръм и светъл удар вой надават, всички люде вече се страхуват,
а нейде сред безкраен мрак лежи тяло ранено, разкъсано, студено.
Умрял храбреца там отдавна, с неговите кости вълците пируват.
Паднал жертва на война безславна, само вълците пируват.

 

Върбите плачещи в наклон, гали вятъра всеки техен клон,
майка сиромашка не дочака, син й първи в бащина къща,
скитница остана – стара, мършава и тъжна – да дири светлина.
Сърце й не приема тежката съдба, че син й не ще се връща.
Тръгва смела и безстрашна старата жена, без син не ще се връща.

 

Сълзи по лице й потичат, в живота собствен думите се вричат,
но намира сиромашка майка син й първи, паднал, смачкан и пребит
вълци, псета разбягват се завчас, че изяли юнака – жив бил преди час.
С рана в гърдите лежал и чакал сетний зов, от война се върнал бит.
Сине – зарида майка – що ли те оставих, да отидеш, да се върнеш бит.

 

Слънце засиява и с топли лъчи небето ранно осветлява,
Нощ отмина, война замина, синовете останаха в нея.
Майки плачат, но не би, да върнат тез’ що умрели са, уви.
Загинаха децата на войната – останаха завинаги в нея.
Да е свободна Родината! А, те погребани завинаги в нея!

© Денис Метев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Уоу! Страхотна комбинация на мрачното предтавяне на една човешка трагедия и патриотичните и епични борби. Много добре си доказал финалното си твърдение!
  • Темата е тежка от жестокост нечовешка,но е факт от човешка мисъл и се изживява от човешки същества.
    Браво за темата...
Предложения
: ??:??