11.03.2008 г., 11:52 ч.

Земя на хора 

  Поезия » Гражданска
753 1 3
Земя за оран, не за бран -
такава днес на хората е нужна!
Хей! Циганино, българино, турчин!
Превърнаха ни просто в сган,
под бича алчен и бездушен!

Безработниче, прокуден си навън...
Ела! Добре дошъл си всяка вечер!
Аз нямам ни ракия, ни вина...
не искам и със грях да те опия.

Предлагам срам при мисълта,
що всички ни е в страх гнетила,
че пак сме роби -  все на чужда сила.
Над нас е само гладната луна
и болката, юмруците ни свила.

Безработниче, по твойта длан,
с очи чертая пътя ти от гняв и срам.
И чувам шум... как плисна дъжд,
сред него вой на песовете полицейски озверели.
Лети куршум и плисва кръв...
... след него - тя, до нея - той!
И аз със тях политам, друже...

Безработнико, съзрях те там -
сред братята, сестрите унизени.
Челата ви изгарят в плам,
а погледът не иска и да лъже...

В очите гняв, без капка срам,
и твойта длан в юмрук
отново се е устремила!
И дружен извиси се вик:
Хей! Циганино, българино, турчин!
Земя за оран, не за бран -
такава днес на нас е нужна!
Свободни сме единни и няма да сме сган!
Ненужен ще е всеки страх и срам,
щом смажем бича алчен и бездушен!

© Димитър Ганчев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??