24.12.2009 г., 14:19 ч.

Земя на кръстопът 

  Поезия » Гражданска
1341 0 11

 

 

Земя на кръстопът. България!

С табуните и бягът им развян,

на есенните полешария,

омълнения в бурите Балкан.

 

Бъди! Дори и в мрак забулена

през паметни, погромни времена,

когато шепа "свои" хулеха

безсмъртните ти, светли имена.

 

Бих бродил по света за истини

в насрещни, елегични ветрове

и все ще се завръщам в пристана,

все скалната ти твърд ще ме зове.

 

В потоците, в кръвта на полета,

след зимите в пленителната власт,

пак в цвят ще се взривяват пролети

и угарите тежки ще са с клас.

 

Земя на кръстопът, разкъсвана

от магмата в първичната бразда,

след трусовете си възкръсвала

по-щедра и над всякаква вражда.

 

Бъди! Но запази ми тръпката

на твоите невидими надра,

към теб - да не объркам стъпката

и жертвения път да извървя!

© Иван Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??