Apr 24, 2021, 12:21 AM

Земята на Oрфей 

  Journalism » Others
190 2 12
8 мин за четене

© Румяна Друмева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Благодаря за посещението и топлите думи, DPP!
  Бъдете здрави и вдъхновени от обич!
 • Много интересна и образователна статия, която за музикален лаик като мен, е много четивна и поднесена на много достъпен език
  Удоволствие беше да прочета!
 • Благодаря ти, Стойчо! За фр. професор съм поместила и различните размери и тяхното богатство от разнообразие, но нямаше как да публикувам в този сайт нотен материал за доказателство! Обикновено чужденците когато видят нотите на българско хоро, казват„ Това е невъзможно да се свири! „ А човешкият живот е твърде кратък, за да научим всичко, за това ти благодаря за информацията!
 • Руми, искам да знаеш, че един от инструментите на Орфей, освен лира,е и цафара(пастирска свирка),но ти споменаваш това!
  Божествения полъх на мелодията от орфическите звуци живее в душите ни!
  Убеден съм в това!
  На гайда,освен в България свирят в Ирландия, Шотландия и Галисия,Кралство Испания. Докато нашата гайда е от ярешка или козя кожа, то в останалите страни е от плат.При нас има симбиоза от инструментите на Орфей, но и наследени от Елада,както арабски и персийски. Но това е друга тема!
 • Благодаря ти Стойчо! С полон доземи! Длъжна съм да споделя..завършила съм класичесо пеене и дирижиране, но това не ми пречи да обичам фолклора( не само българския)! Оригиналът на написаното тук,е на френси език а провокацията е от професор в Бордовски Университет! Иска ми се повече хора да знаят, за величието и автентичността на фолклора ни! В България е по- трудно да се даде такава оценка, защото всичко смятаме за нормална, заслужена даденост! Благодаря ти още веднъж за хубавите думи и за поставянето в „Любими„!
 • Радвам се, Миночка, че съм успяла да ти създам малко радост! Благодаря за присъствието ти тук, на моя страничка! Бъди багословена!
 • Много изчерпателен разказ, аз харесвам Орфей и всичко написано за него ми създава наслада.Радвам се,че прочетох, надявам се това да не е последно! Поздрав!
 • Дон Бъч, най- сърдечно благодаря! Приятно ме изненадахте с това, че хора които владеете така добре перото в писане на стихове и други форми на литературното творчество, се спирате и тук. А още повече, че написаното от мен ви е провокирало интереса и любопитството! Благодаря отново!
 • Великолепна статия, която впечатлява със задълбочената си наративност, образова ни и ни приобщава. Бих се радвал на още такива.
  Искрени поздравления!
 • Благодаря ти, Младене! Благодаря ти за ласкавите думи и окуражаването да продължавам да пиша..Честит Лазаров ден и на теб! Нека като него, станем, изправим се и тръгнем за да прославяме! Благодаря ти!
 • Честит Лазаров ден, Руми!
  За мен беше чест и удоволствие да се запозная с толкова компетентно написания ти текст. Въпреки, че музиката е далеч от моята специалност, изпитах истинска естетическа наслада. Както се казва - отвориха ми се очите за някои неща, които са привилегия на професионалистите. Умееш да поднасяш нещата от една специализирана сфера под формата на интригуваща есеистична хроника, така че да са достъпни и за лаици. Ние българите се радваме да научим повече за Орфей, защото освен велик музикант, той се е подвизавал по тези земи.

  Бъди благословена да пишеш все така!
 • Благодаря, Краси Тенев и честит празник на книгата!
Random works
: ??:??